Det var inte igår….

Orgeln - instrumentens drottning.

 

…sa jag till mig själv, då jag satte mig vid orgeln i Sävedalens kyrka. Det är alltid spännande att sätta sig vid orgeln när jag inte har spelat på just det instrumentet på länge. Hur känns det? Har det hänt något sen sist? Hur är stämningen?

Dagens program bestod för undertecknads del i ‘What a wonderfull world’ och ‘Fly me to the moon’.

-Ska du spela här nere, frågade prästen? -Nä, jag sätter mig däruppe, svarade jag, nästan lite trotsigt.

Tror nog att det finns en uppfattning att om musiken är såpass ”modern” ska den ju spelas på piano. Nope! Orgel säger jag. Inget ont om piano. Vackert sound, men för mig är orgeln en del i kyrkorummets originalitet och suveränitet. Pianon finns ju trots allt -om jag får vara lite ”sån”, i ganska många hem, digitala samt analoga(!). Orgeln är något de flesta inte hör varje dag och jag känner att det är min uppgift att efter bästa förmåga förmedla detta storslagna instruments enorma bredd till var och en som kan tänkas vilja lyssna -eller bara måste för att de kan ju inte gärna lämna en begravning med motiveringen:

-Nä se orgelmusik, det är inget för mig det inte!!

Klart, de kan ju men ja… sannolikheten är nog rätt liten.

Därför tänker jag fortsätta mitt kall att göra vad jag kan för att framställa orgeln som det mångfacetterade instrument det är och det är med stolthet jag trampar i pedal-klaveret, mot nya äventyr.

 

/Gabriel

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s